Kokos znany jest od wieków. Wykorzystywany jest w kuchni, produkcji przemysłowej, kosmetyce. W wielu kulturach uważany jest za roślinę, która jest źródłem zdrowia i piękna. Serwowany jest na surowo lub jako składnik potraw gotowanych.
Smak kokosa ma delikatny i wyrafinowany smak. Ze śnieżnobiałego owocu wytwarzane jest mleko kokosowe, które dopełnia smak sosów, zup, mięsa albo stanowi bazę owsianki czy zdrowych koktajli odchudzających. Jest ono lekkostrawne, zawiera witaminy i minerały. Pomocna na pragnienie, Woda kokosowa obniża ciśnienie i redukuje stres.
Z miąższu kokosa wytwarzana jest mąka kokosowa. Ma dużą zawartość błonnika i białka z małą zawartością cukrów. Można wykorzystać ją do pieczenia ciasteczek. Z kokosa wywtarzany jest olej kokosowy, stosowany w smażeniu, pieczeniu albo w kosmetyce. W kosmetyce i przemyśle sprawdza się węgiel kokosowy, który ma właściwości oczyszczające.